. ***Ai câştigat sau ai pierdut, nu te opri din drumul început, luptă sperând că într-o zi, tot ce-ţi doreşti se v-a împlini, regretă doar timpul pierdut, tot ce puteai să faci şi n-ai făcut! ***
Etichete
- Acasa (8)
- Cărți educaționale pentru copii (4)
- Cerificare (1)
- Contact (1)
- Despre mine (1)
- Evenimente culturale (2)
- Lansare antologii 2023 (3)
- Lansare carti 2023 (15)
- Lansari reviste 2023 (13)
- Lansări carți 2024 (4)
- Magazin (1)
- MAGNOLIA” 2023 (1)
- Oferte de publicare (1)
- Proiectul (1)
- Reduceri (1)
- Testimoniale (2)
8/27/2023
Kessy-Ellys Nycollas - TOATE IUBIRILE MOR- În căutarea fericirii-VOL III
SINCRONICITĂȚI ONIRICE
Volumul III, TOATE IUBIRILE MOR, al poetei Kessy Ellys Nycollas continuă povestea sa de dragoste, trecută prin filtrul înțelepciunii vârstei. Departe de persoana iubită, cu amintirile vii, se simte singură în univers, în vremuri amare, sperând reîntâlnirea cu îngerul sufletului său. Iubirea și de astă dată este foc aprins, este văpaie. Luna, Mediterana, vântul, zorii, însoțesc confesiunea ei profundă, declarațiile de dragoste, iubirea asumată care o locuiește și pe care o socotește ca „o hotărâre de la Dumnezeu” (Stau şi privesc).
Ne vorbește despre gingășia și magia cuvintelor iubitului, ce-i aduce alinare, o urcă către stele și pe care îl vede un dar divin, „liniştea din rugăciune,... Eşti apa şi pământ / eşti secetă şi ploi / Eşti marea forţă / care nu dă-înapoi / Eşti cerul, vântul, luna / şi eşti un praf de stele”(Învață-mă să zbor).
În volum întâlnim frumoase construcții estetice: „dorul își pierde în poezie rima” (Avem în stoc iubire) sau „În pumni coceam, / pâiniţele iubirii” (Eram tineri) ori sufletul se zbate-n trup, „ca apa între maluri” (Iubesc fiinţa ta).
Poeta trăiește o poveste cu multe semne de întrebare, „Şi tot atât de multe sunt şi semnele de exclamare!”, (Lacrimi), o poveste pe care o vede „o minune”, pe care alege că prin scris să o dăruiască și altora: „Am scris cu lacrimi mari de dor şi vise, / Iubirea ce n-o pot spune-n cuvinte, / Despre a noastre întâlniri promise / Şi despre câte toate jurăminte!”... „Am sufletul cuprins de dor, dar tu nu ştii, / Că se alină-n vers de poezie, / Şi-şi scrie visele din nopţi pustii, / Pe multe coale albe de hârtie! (Azi scriu), dar se hotărăște să trăiască demn și singură.
Se vede un vapor plutind pe-o mare liniștită, o liniște care o face să gândească profund: „a iubi, / Înseamnă să dai totul / sau nimic!” (Plutesc pe mare). Ne poartă în lumi onirice, în care își continuă căutarea iubirii, „un colț de rai” în care să-și trăiască iubirea (Nu cer dreptate). Dar Dumnezeu îi trimite o nouă iubire, prima rămânând închisă-n poveste.
Cadrul florar, castani, trandafiri, salcâmi, maci, cicoare, flori de câmp, o alintă și-n entropia lumii, se vede prizoniera propriilor sentimente: „Acum îţi sunt alături şi-ţi voi fi mereu, / Nu pot schimba eu cu nimic dorinţa firii, / Mă voi lăsa, abandonată tot mereu, / PRIZONIERĂ-N BRAŢELE IUBIRII! (Plâng florile).
În viață, învățăm lecții, închidem capitole și viața curge în ritmul pe care îl dorești. Dar important e să îți asculți inima! Sparge orice zid şi zboară / tot mai sus către înalt / Nu aştepta să stea vântul / sau ca să se facă cald!
Ai mereu un timp prielnic / dacă vrei să-ţi atingi visul / Nu aştepta la niciunul,
pentru zbor să-ţi dea permisul!”... ”Ce-a trecut e bun trecut, / pune totu-n amintiri”, (Zidurile vieții).
Reculegându-se din frânturi de poveste, regăsindu-se pe sine afirmă:„ La mine-n suflet e atât de cald şi bine” (Nu am mai mult de declarat), poeta continuă cu o serie de poeme care ne invită la reflecții, la sincronicitățile din viață, la demnitatea de a trăi, încercând să înțeleagă ea, cât și noi, rostul vieții, în care, într-o confesiune profundă ne spune:„ Sunt vinovată doar / de prea mult dor şi de iubire, / Şi poate şi de faptul de-a fi eu! / Nu vreau la nimeni azi să cer iertare, / Iertarea am s-o cer lui Dumnezeu!” (Sufletul îşi caută un adăpost!).
O muzică a sufletului, transpusă poetic în stări care amplifică tonalitatea scrierii, ca în final să-și găsească echilibrul lăuntric.
Pe ţărmul nevăzut al întunericului poeta realizează că este femeia care aspiră la libertate, mai mult decât la orice, conștientizând că doar maturitatea interioară o ajută să-şi asume plenar această dimensiune. Poartă sădit în ea un sâmbure, o năzuinţă lăuntrică, de care depinde realizarea acestui vis pe care-l creşte în lumea ei abisală.
Convinsă că libertatea interioară este adevărata libertate, caută intuitiv împlinirea într-o fiinţă, la fel de puternică şi independentă ca şi ea, cultivând darul statorniciei şi perspectiva optimistă asupra lumii, al iubirii necondiţionate şi al credinţei în spiritul universal ce-i locuieşte fiinţa.
Cu sete de cunoaştere, cu deplină încredere în ea însăşi, în Sinele propriu, descoperă că libertatea şi independenţa nu trebuie să i le construiască nimeni, nici să i le accepte alţii, pentru ca sunt sădite şi cultivate de Sinele său.
Statornicia banală n-o va ajuta niciodată să se descopere sau să trăiască unic şi adevărat cu celălalt, graniţele fiind nesigure şi vulnerabile. Nimic n-o va face să renunţe la visurile ei, în favoarea unei siguranţe domestice, în care s-ar risipi în lucruri minore ce i-ar întuneca mai devreme sau mai târziu existenţa.
Independenţa sub toate formele ei îi păstrează echilibrul lăuntric, dându-i verticalitate, demnitate şi încredere în sine. Pentru ea timpul are valoare şi nu va putea trăi niciodată depărtându-se de ceea ce este.
A-şi cunoaşte propria fiinţă, a o pune pe locul care merită, a-şi asuma responsabilitatea, independenţa, chiar şi singurătatea, o fac să descopere puterea divinului ce i-a fost hărăzit. Un stadiu ce depăşeşte „copilul etern”, pentru a deveni „etern feminin”.
Pentru o astfel de femeie, pentru care intuiţia rămâne radarul ei interior, iubirea îi oferă înălţarea spirituală la care aspiră. Iubind, se cunoaşte pe sine şi pe celălalt, iar cunoaşterea dă siguranţă, o face să-şi asculte semnalele interioare, să stabilească limite. Un sincronism unic, de a se deschide în faţa lumii, de a-şi asculta Vocea lăuntrică, un ritm conştient controlat ce dă calitate, înălţime şi profunzime vieţii. Rezonăm și noi cu gândurile poetei și rămânem prinși în poeme, între reflecții, confesiuni și vise.
AURELIA RÎNJEA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
A MAI RĂMAS SPERANȚA Povestea iubirilor continuă în volumul IV, TOATE IUBIRILE MOR, Kessy Ellys Nycollas prezentându-și poetic pledo...
-
FII IUBIRE Cartea „MAI SPUNE-MI CĂ MĂ IUBEȘTI”, a scriitoarei Kessy Ellys Nycollas, Editura LUCVAL&KEN-Petroșani 2021, ne invită î...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu